top of page
Mette Maja Mouritsen
Mette Maja Mouritsen

Blog

Er du tynget af et blodtryk?


Der tales ofte om et blodtryk er for højt eller for lavt. Det er et pudsigt udtryk og en ejendommelig størrelse, lidt som en elastik i metermål, for et blodtryk er yderst variabelt.

For at vurdere om noget er for højt, skal det sammenlignes med noget, der er stabilt. Men det er lidt svært at finde en stabil blodtryks værdi, når blodtrykket er foranderligt, lidt som det tryk der opstår, når man trykker på et vilkårligt sted på en vandslange. Vandtrykket er højt på haveslangen, der hvor man trykker, og vand-trykket er lavere, der hvor vandet strømmer ud. Men det er ikke alene gjort med trykket på vandslangen, trykket afhænger også af haveslangens elasticitet ja hele pumpe systemet.

På samme måde er der mange hensyn at tage i et menneske, når vi kalder et blodtryk for højt eller for lavt, for hvem sammenligner vi os med ? Er det os selv, vores eget system eller naboens eller en helt anden person ? Og hvad er i grunden normalt for os? Det er vanskeligt at sige, for et blodtryk afhænger bl.a. af vores vægt og ændrer sig i takt med vores skiftende tilstande, så som fysisk aktivitet, vrede,latter ophidselse, anspændthed synlig som mindre synlig, meget kan få blodtrykket til at stige og falde.

Hvorfor så behandle et blodtryk? Det er ud fra studier af andre mennesker, der foruden deres blodtryks værdi også har haft en hændelse som en blodprop, hjerneblødning eller hjertesvigt. Hvordan de to hændelser er indtruffet samtidigt hos dem vides ikke. Vi kender ikke deres forhistorie, altså hvad "der klemte på vandslangen", og hvorfor deres system ikke kunne holde til det, den pågældende dag.

Ud fra studier af enkelte grupper af mennesker er mange andre raske mennesker i behandling for deres blodtryks værdi. En teori der går på, at ved at indtage piller kan man reducere blodtrykket og forebygge blodpopper, hjertesvigt og død. Men det er lidt af en illusion, eftersom vi ikke ved på forhånd, om vi kommer til at lide under eller dø af vores blodtryksværdi, og heller ikke om det hjælper specifikt på lige netop vores komplekse system. Måske er det en helt tredje eller multiple andre faktorer som fører til blodprop, hjertesvigt død. Så hvor mange piller skal vi indtage for at forbygge en teoretisk sandsynlighed for at en hændelse indtræffer ? Puha, det er til at blive helt svedt af at tænke på.

Mange får som regel flere slags blodtryks sænkende medicin foruden blodfortyndende medicin og cholesterol-sænkende medicin. Hvordan mon de forskellige piller spiller sammen i systemet? Mange vover ikke at ophøre igen eller blot forsøge med en pille-pause, for så stiger blodtrykket. Og det gør det som regel også evt. forbigående, hvis man ophører med medicin, måske også som følge af angsten ved selve handlingen. Så det kræver mod at gå imod et givet forbyggende råd. Og hvad er det i virkeligheden, vi forebygger eller i virkeligheden undlader at forholde os til, ved at tage forebyggende livslang medicin ?

Måske skulle vi i virkeligheden undersøge, om der er noget i vores liv, vi skal ændre på, så vi ikke belaster vores system ? Og når vi så oplever "helt ro i vores system", har vi så fundet normalværdien for vores eget unikke blodtryk? Nej, for sådan er vi mennesker jo ikke indrettet, inden længe er vi i gang igen, og naturligvis følger blodtrykket efter. Det handler om at finde en personlig balance mellem ro og aktivitet fysisk som mental, og acceptere hver vores forskellige blodtryk gennem dagen, året og livet. Så lad dig ikke forurolige unødigt af en blodtryksværdi, og overvej om du ønsker det målt, uden at der er en specifik årsag..

* Med ro menes hel-krops-ro i tanker, krop og følelser.

Seneste blogindlæg

Se alle

Hvorfra stammer en virus?

Der findes ikke et endegyldigt videnskabeligt svar Tilbage i 1957 skrev en nobelprisvindende videnskabsmand A.LWOFF fra Pasteur instituttet i Paris en 14 sider lang videnskabelig artikel, hvor han med

bottom of page