top of page
Mette Maja Mouritsen
Mette Maja Mouritsen

Blog

Er der en fælles sandhed?

 

ER DER EN FÆLLES SANDHED, BLANDT DE MANGE MOMENTANE SANDHEDER ?Jeg kan være temmelig nørdet i at søge at forstå, hvad der ligger bag de mange begreber, vi mennesker anvender. Især de ord, diagnoser og domme vi måtte give os selv og hinanden og derved risikerer at hænge fast i.


Senest er begrebet narcissisme dukket op i mange forskellige sammenhænge. I starten ignorerede jeg det, indtil jeg så det som en offentlig udskamning af nogle menneskelige reaktionsmåder, som der er en naturlig forklaring på, lige som alle vores andre måder at reagere på i møde med livet.

Denne form for udskamning medvirker til, at mennesker, som udelukkende tillægges disse egenskaber, kan få det ekstra svært ved at træde ud af dem og de mønstre, de trigges ind i.


For mig er der ikke noget menneske, der er narcissist.

Der er mennesker, der kan reagere narcissistisk ud fra begrebet Narcissisme, som er skabt af andre mennesker med kendskab til fænomenet. Narcisisme begrebet indeholder bl.a en tilbøjelighed til at ville kontrollere, manipulere og styre omverden, akkurat som de fleste mennesker ( narcissister) forsøger fra tid til anden. I min verden er det et forsøg på at skabe tryghed og stabilitet i en foranderlig verden, idet mennesket tror det kan styrer livet og undgå døden, herunder ego-døden.


Vi er alle mennesker, der reagerer på oplevelser i livet på forskellige vis. Nogle oplevelser er så traumatiske og sker så tidligt i livet, at vi på ingen måde kan se dem selv, og derfor også har svært ved at slippe dem, så vi hænger mere eller mindre fast i dem.

Det forstærkes ofte af omgivelsernes domme og diagnoser.


Nogle mennesker reagerer på en måde, som er så svær at forstå for deres omgivelser, at de kan havne i et fængsel. Eller på en lukket psykiatrisk afdeling.

Om det er godt eller skidt for det enkelte menneske, kan jeg ikke vurdere.

Jeg kan kun forholde mig til, hvordan jeg har det i mødet med et andet menneske her og nu. Føler jeg mig truet, nedgjort og begrænset, så kan jeg flytte mig i forhold til det/ de mennesker. Eller jeg kan bede andre om hjælp til det, hvis jeg ikke selv formår det. Hjælp til at se det hele mere fra oven og indefra. Jeg kan også få en oplevelse, der for evigt ændrer mit syn på livet i selv nedbrydende og selvudviklende forstand.


Jeg ser alle vores menneskelige reaktioner og mangel på samme som udtryk for liv.

De kan også ses som forsøg på overlevelse, fordi vi i en given situation har glemt , hvad vi dybest set er, og at dette aldrig kan dø.


Vi længes alle efter at "komme hjem" til vores oprindelige natur, vores essens.


Vi lever i en matrix af begreber og fortællinger, som kan holde os smertefuldt fast i nogle overbevisninger om os selv og hinanden.

Når vi befrier os fra dem, er vi er frie og fyldt af en stille fredfyldt glæde, som vi kan bruge til hvad som helst. Og vores inderligste ønske er, at alle andre mennesker må opleve den samme frihed, fred og glæde.

 

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page