top of page
Mette Maja Mouritsen
Mette Maja Mouritsen

Blog

EGOET PUSTER OG PERSONEN BEVÆGESJeg har ofte tumlet med at forstå fænomenet EGO. Er kommet frem til følgende forståelse, som giver klarhed i mig.


Egoet er et begreb for nogle drivkræfter, vi som personer tillægger personer.

Egoet har ingen fysisk form


Det, der giver egoet spillerum, er personen, som ligeledes er et begreb.

Personen har ingen permanent form, idet personens krop, mindset, følelsesliv, behov og ønsker ændrer sig løbende. Personen kan således ikke fastholdes som en enhed. Det er et begreb for en foranderlig og forbigående struktur.


Det nærmeste jeg kan komme Egoets ”natur” er de drivkræfter, vi som personer kalder følelser.


De kraftigste drivkræfter er angst og længsel. De driver os som personer rundt i livets teater, og er i den forstand vigtige for at livet kan udspille sig.


Tænk eksempelvis på, hvad angsten for ikke at være god nok, angsten for at dø, angsten for at sulte, angsten for at blive syg, angsten for eksklusion, angsten for at miste….you name it….kan føre med sig af valg og scenarier.

Sammen med angsten lever længslen efter det modsatte. Længslen efter at være god nok. At være værdifuld, rask, inkluderet, elsket, rig, smuk, lykkelig, fri, oplyst, fredfyldt… You name it.


Drivkræfterne kan være så udtalte, at vi som personer bliver blindet af angst og begær til gene for os som personer og for vores omgivelser. Angsten kan også beskytte os som personer imod døden herunder egodøden, og i sidste tilfælde forhindre os som personer i at leve livet i absolut frihed.

Samtidig kan længslen være det, der medvirker til, at vi som personer søger vores oprindelige natur.

Livet rummer således i sig selv mange paradokser.


Når vi som personer identificerer os med/ indfanges af angsten og længslen, har egoet taget over. Først, når egoet igen og igen bliver set, som det det er, kan egoet mere eller mindre ”dø” eller blive ”set,” uden at vi som personer identificerer os med det og lider under det.


Egoet kan bruges og misbruges i livets teater, det kan dog aldrig overtage vores oprindelige natur. Det som rækker ud over livets teater.


En måde at slippe EGO’ets tag kan være, at være sig selv, imens egoet og personen udspiller sig i livets teater. Det er en daglig opmærksomhedsøvelse i at være her og nu, indtil, hvem ved, vi en dag fredfyldt flyder med livet med alt, hvad det indebærer. I vished og taknemmelighed for ”det” der er tilbage. Vel vidende at egoet, personen og omgivelserne alle er luftige og flygtige fænomener.


Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page